Ornamentele tradiționale – pilon de promovare a valorilor locale sunt încrustate frumos în ”Poarta Horelor” din ”Aleea Slobozenilor”.
Un perete vechi, deteriorat din parcul din centrul satului a fost revitalizat, dându-i-se viață.
Prin tehnica italiană sgraffito , au fost aplicate mai multe straturi de Ipsos colorat si astfel, au fost imprimate ornamente locale tradiționale, care reprezintă zona din Lunca Prutului de Jos (dansatorii de la sud, nufărul din bălțile din lunca Prutului de Jos ,Pomul vieții adaptat, figuri geometrice colectate de pe ie și prosoape, lacul Beleu, spicul de grâu, vița de vie), aceste valori ne reprezintă pe noi satele din ” Lunca Prutului de Jos”.
Ornamentele au fost selectate împreună cu membrii GAL ” Lunca Prutului de Jos” la muzeul de Istorie și Etnografie din Slobozia Mare.
Peretele a fost reparat și acoperit cu olane și șindrilă. S-a folosit cherestea confecționată în stilul caselor bătrânești din zonă. Am colectat modele de ornamente de la case, pentru a fi montate la ”Poarta Horelor”
A avut loc și un master-class unde 20 tineri din localitățile din GAL au învățat meseria cioplitului în lemn prin tehnologii moderne și aplicarea starturilor de Ipsos colorat . Proiectul s-a încununat cu un frumos eveniment cultural, unde toate satele din GAL au evoluat cu colectivele artistice, folclorice pe scena de vară, pe fundalul peretelui frumos ornamentat ” Poarta Horelor”.
Toate acestea au avut loc în cadrul proiectului GAL ”Lunca Prutului de Jos” finanțat de Solidarity Fund Pl ” Fondul de Granturi Mici – LEADER”, cu contribuția Consiliului Local, Slobozia Mare și băștinașii plecați peste hotare și cu susținerea tehnică a specialiștilor ingineri din cadrul proiectului PNUD/MIDL I in a.2019.
Meșterii care au realizat această minunată lucrare sânt profesori universitari, artiști plastici de la institutul de Arte din Chișinău, care au depus mult suflet și pasiune.
Astfel, ornamentele tradiționale stau la loc de valoare și vor fi mărturie a datinilor noastre strămoșești mulți ani înainte.
La ”Poarta Horelor” vin tineri căsătoriți și fac poze, a devenit un punct de atracție turistică, se țin spectacole în aer liber.